2012. február 15., szerda

Read, Read, Read

Mi az a reader? A reader angol nyelvtanulóknak írt könnyített olvasmány, amely szókincsben és nyelvtanilag is alkalmazkodik a tanulók aktuális nyelvi szintjéhez. Az olvasáskészség fejlesztésén kívül az a céljuk ezeknek a könyveknek, hogy lehetőséget biztosítsanak a szórakoztató nyelvtanulásra.


A readerek 7 különböző szinten kaphatók. Míg egy starter szintű könyv kb. 250 szót használ, addig a 6. szinten egy olvasmány 2500 szóval ír le egy történetet. A szinteket és az alkalmazott szavak számát a könyv hátsó borítóján találjátok, így könnyen el tudjátok dönteni, hogy melyik szint való a leginkább nektek. (A következőképpen jelölik a különböző szinteket: starter, level 1-6 vagy stage 1-6.) A könyvek tartalmaznak szójegyzéket, illusztrációkat, az olvasásértést segítő feladatokat és gyakran audio CD-t is, így a történeteket hangos könyv formájában is meghallgathatjátok brit és amerikai anyanyelvűek tolmácsolásában. A readerek a klasszikusokon kívül modern történeteket és filmeket dolgoznak fel, valamint országismerettel és az angolszász kultúrával foglalkozó kötetek is szép számmal akadnak. Szóval mindenki megtalálhatja az őt leginkább érdeklő témakört.


Miért hasznosak a könnyített olvasmányok? Akár hiszitek, akár nem az olvasáskészségen kívül az íráskészséget és a helyesírást is fejlesztik. Érdemes sokat olvasni, hiszen így könnyedén, jobb esetben szórakozva tanultok meg rengeteg új szót, kifejezést, nyelvtani szerkezeteket, amit később szóban és írásban is egyaránt tudtok alkalmazni. A sikerélményről nem is beszélve! Igazán jó érzés, ha az ember összefüggő, viszonylag hosszú, angol nyelven íródott szöveget képes elolvasni és megérteni. Ilyenkor mindenkiben felcsillan a remény, hogy csak nem hiába tölti el az idejét a nyelvtanulással.


Hogyan olvassuk a readereket? Először is nagyon fontos a megfelelő szint kiválasztása. Ha van  nyelvtanárod, akkor mindenképpen kérd ki a véleményét, hogy pontosan melyik szintet ajánlja. Én általában azt szoktam javasolni, hogy olyan szintet válasszatok, ami kicsit nehezebb (kell egy kis kihívás is), de azért még érthető (legyen sikerélmény is). 
Amikor olvastok, akkor véletlenül se szótárazzatok ki minden szót, mert úgy könnyen elveszik az olvasás öröme, és csak egy újabb kötelező házi feladattá válik az egész. A legtöbbször a szövegkörnyezetből ki lehet találni, hogy mit jelent a szó - vagy legalábbis sejteni lehet, ami legtöbbször elég. Az sem baj, ha néha van olyan szó vagy kifejezés, amit nem értetek, és úgy próbáljátok az egész szöveget értelmezni. Ha nagyon nem boldogultok egy-egy szóval, akkor természetesen jöhet a szótár, de semmiképpen ne érezzetek kényszert arra, hogy minden szót ki kell keresnetek. 
Nem muszáj egyszerre sokat olvasnotok, csak amennyi "jól esik". Elvileg az lenne a lényeg, hogy megmaradjon a nyelvtanulás szórakozás része, szóval ha nagyon nincs kedvetek hozzá, akkor inkább el se kezdjétek. 

Mindenkinek ajánlom, hogy legalább egyszer próbálja ki, hogy milyen readert olvasni. Egyrészt nagyon barátságos áron lehet őket megvásárolni (CD nélkül  kevesebb, mint 1000 Ft, audio CD-vel kb. 1500 Ft). Másrészt ha kedvet kaptok hozzá, akkor egy nagyon szórakoztató nyelvtanulási módszerrel tudjátok a nyelvtudásotokat fejleszteni.

A következő oldalakon megtekinthetitek, hogy milyen a hazai könyvforgalmazók reader-választéka:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

További kérdésed van, vagy a véleményedet szeretnéd elmondani? Üzenj bátran: