2012. május 1., kedd

Jövő idők 4. (when, after, as soon as, until etc.)

A mai nyelvtani összefoglaló is a jövő időkkel foglalkozik, ezúttal az időhatározói mellékmondat van a főszerepben. Előtte érdemes átismételni a jövő időkről eddig tanultakat. A korábbi nyelvtani magyarázatokat a Nyelvtan menüpont alatt találjátok összegyűjtve.


future_

1.  A when, before, after, until, as soon as, while, by the time szavak után jelen időt használunk, akkor is, ha jövőben bekövetkező eseményekről beszélünk. A következő példák összetett mondatok, és a tagmondatok sorrendje minden esetben felcserélhető.

when – amikor
When I finish work, I’ll call you immediately. (Ha befejezem a munkát, azonnal hívlak.)
She’ll go to the bank when she gets her salary. (El fog menni a bankba, amikor megkapja a fizetését.)

before – mielőtt
Before James organizes the meeting, he’ll have to send a lot of e-mails. (Mielőtt James megszervezi a találkozót, sok e-mailt kell elküldenie.)
You’ll find out the truth before you hear the whole story. (Rá fogsz jönni az igazságra, mielőtt meghallod a teljes történetet.)

after – miután
After they contact you, you’ll have plenty of time to think through their offer. (Miután felkerestek, rengeteg időd lesz, hogy átgondold az ajánlatukat.)
Will you inform me about the plan after you learn the details? (Értesítesz majd a tervről, miután megtudod a részleteket?)

until – amíg…nem (fontos, hogy nem áll tagadó alak utána!)
I won’t start arranging my journey to the USA until I get my visa. (Nem kezdem el szervezni az amerikai utazásomat, amíg meg nem kapom a vízumomat.)
Until she does her homework, she won’t be allowed to go out with his friends. (Amíg nem csinálja meg a házi feladatát, nem mehet el a barátaival.)


as soon as – amin, rögtön azután
Anne will apply for the job as soon as she gets her language exam certificate. (Anne jelentkezni fog az állásra, amint megkapja a nyelvvizsga bizonyítványát.)
As soon as you start working hard, I’ll help you prepare for this exam. (Amint elkezdesz keményen tanulni, segítek felkészülni a vizsgára.)

while – amíg
I’ll need my phone and my laptop while I’m there. (Szükségem van a telefonomra és a laptopomra, amíg ott vagyok.)
While you are at the conference, you’ll be likely to meet a lot of possible of customers. (Amíg a konferencián vagy, valószínű, hogy rengeteg lehetséges ügyféllel fogsz találkozni.)

by the time – mire, mikorra
By the time you first meet Jenny, you will know a lot about her. (Mire találkozol először találkozol Jenny-vel, már sok mindent fogsz tudni róla.)
House will solve the case by the time other doctors begin to suspect what’s wrong with the patient. (House meg fogja oldani az esetet, mire a többi orvos sejteni kezdi, hogy mi a baj a beteggel.)
 

2. A when, as soon as és az after kötőszavak után present perfect is állhat, ha egyfajta befejezettséget szeretnénk kifejezni.

As soon as you’ve heard any news, will you let me know? (Szólnál, ha hallasz bármit?)
When I’ve finished this exercise, I will understand what this new grammar is about. (Ha befejezem ezt a feladatot, érteni fogom, hogy miről szól ez az új nyelvtan.)
After Vicky has finished college, she’ll work as an assistant. (Miután Vicky befejezte a főiskolát, asszisztensként fog dolgozni.)  (mondhatnánk így is, mert a jelentés nem változik: After Vicky finishes college…)

 
>> További nyelvtani összefoglalókért kattints >> erre az oldalra.

>> Hamarosan: a jövő időkről szóló nyelvtani összefoglalók befejező része

3 megjegyzés:

  1. Segítség!!! :)
    Ezt írtad:
    "A when, as soon as és az after kötőszavak után present perfect is állhat, ha egyfajta befejezettséget szeretnénk kifejezni."

    Na már most az "egyfajta befejezettség" sajnos nem mindig egyértelműen eldönthető szerintem. :( Van valami tuti kapaszkodó? Teszt esetén...
    Amúgy vannak tesztfeladataid IELTS-re? Academic...

    Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mivel a when, as soon as és after kötőszavak után a present simple és present perfect is helyes, nem tartom valószínűnek, hogy egy tesztkérdésben mindkét lehetőséget megadnák. (Ha megnézed, az after-es példamondatoknál én is odaírtam mindkét variációt.) Én úgy mondanám, hogy a present perfect használatával egy árnyalatnyi plusz jelentést adunk a mondathoz, de ez nem jelenti azt, hogy present simple ne lenne helyes.

      IELTS feladatokat biztos találsz a neten, én torrent oldalakon próbálkoznék :)

      Törlés
  2. Nagyon köszönöm! :)

    VálaszTörlés

További kérdésed van, vagy a véleményedet szeretnéd elmondani? Üzenj bátran: