2011. december 20., kedd

Hogyan használjuk az online szótárakat?

A világhálón több nagy nemzetközi kiadó egynyelvű, online szótárai is megtalálhatóak. Ilyen például az Oxford, a Cambridge vagy a Macmillan. Ahogy a nevük is mutatja ezekben a szótárakban nem találhattok magyar nyelvű meghatározást, minden szót és kifejezést angolul magyaráznak el. Éppen ezért kezdőknek még nem javaslom, viszont a haladó nyelvtanulók számára mindenképpen ajánlom, hogy minél többször próbáljanak meg a kétnyelvű szótárak helyett egynyelvűt használni. 


Miért jó egynyelvű szótárakat használni? A következőkben bemutatom néhány nagyszerű funkcióját az Oxford online szótárának. 

Ha rákeresünk egy szóra, akkor közvetlenül a szó alatti ikonokra kattintva meghallgathatjuk a szó brit és amerikai angol szerinti kiejtését


Nagyon sok szócikkhez képes szótár funkció is található. Így például a house szóra keresve jobb oldalt megjelenik egy kép, amelyre kattintva láthatóvá válnak a ház különböző részei angolul.


Ha továbbnézzük a szócikket, akkor megtalálhatjuk a house szó különböző jelentésköreit, dőlt betűvel pedig rengeteg szemléletes példamondatot, így egyértelművé válik, hogy milyen szövegkörnyezetben használják az aktuális jelentést. Amennyiben szinonímiája is van a szónak, azt is feltüntetik. A jelentésen kívül nyelvtani segítséget is kapunk. (Például jelzik, ha a főnév megszámlálhatatlan.)


Nagyon fontos még, hogy a szótári bejegyzés tartalmazza azokat az idiómákat vagyis szólásokat is, amelyekben a keresett szó megtalálható. Itt például láthatjuk, hogy a get on like a house on fire kifejezés azt jelenti, hogy "gyorsan összebarátkozni". Nagyon sok szólást nem tartalmaznak a kétnyelvű szótárak, így kénytelenek vagyunk az egynyelvűeket is igénybe venni, hogy megismerjük a pontos jelentést.


A kék hátterű, "usage note" elnevezésű részben az adott szóra jellemző szókapcsolatokat sorolják fel, ami jól jöhet a szóbeli nyelvvizsgára készülésnél is, hiszen összegyűjtve találjuk egy téma jellemző kifejezéseit. 


Még egy dolgot szeretnénk bemutatni, amelynek ismerete szintén segíti a hatékony szótárazást. Nagyon sokszor találkozunk igei kifejezésekkel (phrasal verbs), amik a következőképpen néznek ki: ige + egy (vagy több) prepozíció (pl.: about, on, off stb.) Néha könnyen kitalálhatjuk, hogy mit jelentenek, sokszor viszont teljesen váratlan jelentéssel bírnak. Ezeket a kifejezéseket példamondatokkal együtt a türkizkékkel jelölt részben találhatjuk meg. (Figyelem! Gyakran egy kifejezésnek több különböző jelentése lehet, ezért a példamondatokat mindig olvassuk el.)



>> Tetszett ez a bejegyzés? Látogass el erre az oldalra is, ahol sok-sok hasznos szókincsfejlesztő nyelvleckét találsz.

1 megjegyzés:

  1. Üdvözlöm! Milyen online szótárt ajánl kezdőnek, ahol pl. láthatom az ige 3 alakját?

    VálaszTörlés

További kérdésed van, vagy a véleményedet szeretnéd elmondani? Üzenj bátran: