2011. december 15., csütörtök

Mennyire fontos a nyelvtan?

Sajnos, ki kell ábrándítsak mindenkit, aki úgy gondolja, hogy felnőttkorban meg lehet tanulni angolul (vagy bármilyen más nyelvet) a nyelvtani szabályok valamilyen szintű ismerete nélkül. Manapság sok "trendi", a kommunikáció fontosságát hangsúlyozó módszer előszeretettel háttérbe szorítja a nyelvtant, és próbálják elhitetni, hogy konkrét nyelvtantanulás nélkül is meg lehet tanulni angolul, pont ahogy a kisgyerekek is elsajátítják az anyanyelvet. Azt persze elfelejtik megemlíteni, hogy felnőttkorban teljesen máshogy működik az agyunk, mint a gyerekkorban. Hiába tanulunk meg rengeteg szót és kifejezést, kellenek a szabályok is, hogy ne fulladjon káoszba a tanulás. Ráadásul úgy vettem észre, hogy a legtöbb felnőtt igényli is az érthető nyelvtani magyarázatokat. Ha a szavak mellett a nyelvtani szabályokat is elsajátították, sokkal magabiztosabban beszélik a nyelvet, és könnyebben képesek a szavakat értelmes mondatokká összefűzni.


Az a szerencse, hogy az angol nyelvtani szabályok -pár ritka kivételtől eltekintve- nagyon könnyen emészthetőek. Megfelelő magyarázattal, különösebb nehézség nélkül lehet megérteni, hogy egy-egy szerkezetet mire használnak. A gyakorlás persze más kérdés, hiszen nem elég megérteni, használni is tudni kell az adott nyelvtant. Ehhez pedig rengeteg, az adott témára épülő gyakorlófeladatot kell megoldani. Nem mondom, hogy ez nem unalmas egy kicsit (na jó, néha nagyon), de elengedhetetlen ahhoz, hogy a nyelvtani szabályokat automatikusan, szinte gondolkodás nélkül használni tudjuk a későbbiekben. 


Úgy tervezem, hogy a következő hónapokban rendszeresen lesznek a fontosabb nyelvtani témákat érintő bejegyzések: elsőként az igeidőkről lesz szó. Próbálom nagyon érthetően és tömören összefoglalni a szerkezeteket, pont úgy, ahogy az órákon a tanítványaimnak is magyarázni szoktam. 


Bár ez nem a reklám helye, de szeretném mindenki figyelmébe ajánlani az Oxford Angol Nyelvtan című könyvet, amelyet bátran forgathat minden angolul tanuló kezdő szinttől a középfokig. Nagyon érthető és szemléletes, magyar nyelvű összefoglalókon keresztül mutatja be a legfontosabb nyelvtani témákat, és ami a legfontosabb, nagyon sok gyakorló feladatot készítettek hozzá. A könyv tartalmaz egy megoldókulcsot és egy multimédiás CD-ROM-ot is, így ideális az otthoni, önálló tanulásra is.

5 megjegyzés:

  1. Szia Szilvi! Nagyon egyetértek azzal, amit írtál! Pár évvel ez előtt, én is belesétáltam ebbe a csapdába! Beiratkoztam egy olyan nyelviskolába, ahol azt hirdették, nyelvtan tanulás nélkül, magolás nélkül, hipp-hopp megtanulhatunk legalább alapfokon angolul. Sok pénzem és időm bánta, és egyszer csak azt vettem észre, szaporodnak a kérdőjelek, mi miért, és hogy is van? Szóval rá kellett ébredni, hogy nyelvtan nélkül homokvárra épít az ember. Figyelem az oldalad, a bemutatkozás tetszik, és remélem a kedvem is megjön az újrakezdéshez! Szóval KÖSZÖNÖM! Várom a folytatást! Üdv: Kati

    VálaszTörlés
  2. Igen, emlékszem, hogy voltak gondok a tanfolyammal, pedig a tanárod majdnem táncra is perdült olykor-olykor, hogy jobban megértsétek az anyagot. :D

    Annak pedig igazán örülnék, ha meghoznám a kedved az újrakezdéshez. Majd belehúzok! :)

    VálaszTörlés
  3. Ha vége az ünnepi őrületnek, és lecsendesedik az élet, előveszem a könyveimet. Kérem a segítséged, hogy beszerezzem a szükséges könyveket. Remélem, maradt valami a fejemben, és az újrakezdés hoz egy kis sikerélményt.

    VálaszTörlés
  4. Rendben van, számíthatsz rám. A sikerélmény garantált, biztos, hogy nagyon könnyen előjön majd a régi tudás.

    VálaszTörlés
  5. Egyetértek, bár annyit hozzátennék, hogy szerintem a túl sok szabály megtanulása sem jó. Bebizonyított, hogy először a sok szabályt fogja előhívni az agy, és ez lassabbá, akadozóbbá teszi a beszédet.
    Szerintem a nyelvtant megérteni kell, inkább a példamondatokra fókuszálni, és sokat használni. Illetve az olvasás is sokat segít a nyelvtani készség javulásában. Főleg ha valaki nagyon nagyon sokat olvas. ( Pl könnyített olvasmányok, oxfordi és penguin readers)
    De ezen kívül egyetértek, és a fenti könyv nagyon jó :-) Még a Cambridge - English Grammar in Use-okat szeretem, bár nem annyira áttekinthetőek, mint az oxfordi.

    VálaszTörlés

További kérdésed van, vagy a véleményedet szeretnéd elmondani? Üzenj bátran: