Rólam

Tóth Szilvia vagyok, angol nyelvtanár. Közel 10 éve tanítok általános és szakmai angolt kezdőtől felsőfokig elsősorban felnőttek számára, egyénileg vagy kis csoportban. Azon szerencsések közé tartozom, akiknek a munkájuk a hobbijuk is, hiszen nagyon élvezem a tanítást, és igyekszem a tanítványaimmal is megszerettetni a nyelvet. Ezt a blogot azzal a szándékkal kezdtem el, hogy megmutassam angolul tanulni legalább annyira szórakoztató is tud lenni, mint amennyire hasznos.

Nincs könnyű dolga manapság az angolul tanulóknak. A célok változatosak; legyen szó nyelvvizsgáról vagy munkahelyi követelményről, a 21. században elengedhetetlen, hogy használható nyelvtudást szerezzünk. Azonban hogyan tudjuk kiválasztani azt a módszert, technikát, amelynek segítségével meg tudunk tanulni úgy angolul, hogy közben ne érezzük kényszernek, hanem egy szórakoztató elfoglaltságnak, vagy akár hobbinak? 

Meggyőződésem, hogy nincs egyetlen, mindenki által alkalmazható "csodamódszer", amivel pár hét, hónap alatt elsajátíthatunk egy nyelvet, jelen esetben az angolt. Úgy hiszem, mindenkinek meg kell találnia azokat a technikákat, trükköket, amelyekkel könnyebben és eredményesebben megy a tanulás. Persze ez egyedül, de sokszor még tanárral sem olyan egyszerű. Ebben szeretnék segítséget nyújtani. Természetesen nem gondolom, hogy ez a blog lesz a bölcsek köve, nem innen kell várni a nagy válaszokat, de talán némi inspirációt nyújthat még a legelkeseredettebb nyelvtanulók számára is. 

Hiszen a másik nagy problémát gyakran nem a nyelv nehézsége, a bonyolult nyelvtani szerkezetek, vagy a megtanulhatatlan szókincs jelenti, hanem inkább a motiváció hiánya. Én viszont hiszek abban, hogy minden csak megközelítés kérdése, így a nyelvtanulás is. Angolul tanulni nem egyenlő azzal, hogy unalmas nyelvtani szabályokat magolunk, és órákig görnyedünk a könyvünk felett abban reménykedve, hogy egyszer majd, valami csoda folytán a fejünkbe száll a tudás. A lényeg a tálaláson múlik: még a nyelvtant is lehet szórakoztatóan, sőt sokszor akár viccesen is magyarázni. Egy jó nevetésnél pedig nincs is jobb motiváció - ezt tapasztalatból mondom.

Ha már a szórakozásnál tartunk, ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a nyelvtanuláshoz nem csak a nyelvkönyvünket olvasgathatjuk, hiszen csupa olyan dolog vesz körül minket, ami nyelvtanulásra is kiválóan alkalmas: filmek, sorozatok, könyvek, magazinok, dalszövegek, képregények, idézetek, videók és még hosszan sorolhatnánk. Az Internetnek köszönhetően hatalmas mennyiségű tudás áll a rendelkezésünkre, és a legjobb az egészben, hogy mindezt nyelvtanulásra is használhatjuk, ráadásul ingyen. Arról nem is beszélve, hogy mindenki megtalálhatja a saját érdeklődési körének megfelelő témákat. 

Lehet, hogy nagy fába vágtam a fejszémet, és lehetetlen egyszerre egy motiváló, de ugyanakkor informatív nyelvtanulóknak szánt blogot írni, de bízom abban, hogy a lelkesedésem másokra is átragad, és nagy örömmel fogják a bejegyzéseimet olvasni.

Mindenkinek szórakoztató és eredményes angolul tanulást kívánok!


2011. december